tisdag 20 augusti 2013

Är nanopartiklar farliga?

Som om vi inte hade tillräckligt att oroa oss om med livsmedelstillsatser, läkemedel, giftmetaller och strålning, kan vi nu lägga till ännu ett orosmoment: nanopartiklar. Nanomaterial prisas ofta ha potential att revolutionera vårt industrisamhälle - allt från att möjliggöra produktion av krämiga vätskor som innehåller noll fett, till att förhöja smaker, ge ljusare färger, ge färre biverkningar, hålla mat fräsch längre, ge bättre konsistens osv. Det har rapporterats att nanoteknik redan används i livsmedel, läkemedel och kosmetika, men på grund av bristen på öppenhet om problem med nano är konkreta uppgifter svåra att hitta. 

På grund av sin ringa storlek kan nanopartiklar nå platser i kroppen dit större partiklar inte kan. Nanopartiklar i livsmedel, läkemedel eller förpackningar kan intas via förtäring, inandning eller hudpenetration. Vid förtäring kan partiklar i nanostorlek underlätta upptag i celler och tillåta dem att passera in i blod och lymfa där de cirkulerar genom kroppen och når potentiellt känsliga målställen såsom benmärg, lymfkörtlar, mjälte, hjärna, lever, och hjärta. Nanopartiklar som penetrerar huden kan distribueras genom kroppen via lymfatiska kanaler. Inhalerad nano har funnits agera på samma sätt som asbest och silikon i att det ackumuleras i lungan och orsakar inflammation. 

Nanopartiklar varierar i storlek, mellan 1 och 100 nanometer, nm. En nanometer är en miljarddels meter. Nanopartiklar kan också ha olika struktur och form. Några jämförelser:


  • En DNA-sträng är knappt 10 nanometer på bredden.
  • En röd blodkropp är cirka 7 000 nanometer i diameter.
  • Ett hårstrå är cirka 80 000 nanometer brett.

"När det gäller hur människor påverkas av nanomaterial är kunskapen begränsad. Man kan inte utgå ifrån att kunskapen om ett ämne i större storlek även gäller för ett ämne i nanostorlek... [] ... nanopartiklar kan ta sig över blod-hjärnbarriären, det vill säga passera från blodet in i hjärnan, och de skulle också kunna bidra till att andra ämnen kan passera denna. Det finns några få studier över upptag av nanomaterial från mag-tarmkanalen, de flesta visar att nanomaterial tas upp i mag-tarmkanalen och försvinner snabbt därifrån. Nanomaterial kan ibland passera över olika membran i cellerna, och har bland annat återfunnits inne i de så kallade mitokondrierna i cellerna och i cellkärnan." (källa Livsmedelsverket)

En av de stora problemen med nanopartiklar är att när ett ämne reduceras till nanostorlek så kan ämnet bete sig helt annorlunda. Nanopartiklar kan finnas i både läkemedel, mat, vitamintillskott och i luften vi andas. 

Nanopartiklar är omöjliga att undvika om du äter förädlade livsmedel. Mer skrämmande och potentiellt mycket svårare att undvika, är det faktum att det finns en del experimentella jordbruksmetoder som använder nanopartiklar. Om du vill undvika nanopartiklar så gott det går; odla din egen mat, använd så få läkemedel som möjligt, köp ekologisk mat och ekologiska vitamintillskott, handla lokalt från småhandlare och undvik förädlade livsmedel (allt med en ingrediensförteckningen).

Det har även varit mycket omdiskuterat att många solskyddskrämer till barn innehåller titandioxid och zinkoxid i nanostorlek. Naturskyddsföreningen har understrukit att de ämnena som används i solkrämer inte är ofarliga för miljö och hälsa. Problemet, menar dem, med de farliga ämnena är att de sprids direkt i naturen när man badar, utan att de passerat ett reningsverk. Man uppmärksammar alltså faran för miljön, men hur går det för människan som får en långt högre koncentration av partiklarna i sig?

I vanlig ordning finns väldigt lite tillgänglig forskning kring de negativa effekterna av läkemedel som innehåller ämnen i nanostorlek.

söndag 18 augusti 2013

Oetiskt att multimedicinera då cocktaileffekten inte går att utreda

Först 2001 uppmärksammades det av forskningsvärlden att intag av flera läkemedel samtidigt kan bjuda på extra biverkningar och överraskningar. 1+1= 3? skriver Karolinska institutet på sin hemsida om detta fenomen. Men skribenten på KI:s hemsida syftar faktiskt inte på effekt av läkemedelsintag, utan det handlar om effekten vid olika kemikalier vi och vår natur kommer i kontakt med dagligen. Man har alltså uppmärksammat effekten av de medel som människor kommer i kontakt med i sin vardag, men inte de läkemedel som de får utskrivna av sina läkare.

Cocktaileffekt är inte direkt något som gör tabloidrubriker i kvällspressen. Men det finns duktiga läkare som tagit upp problematiken. Nordic Risk Group är en av dem. "We do not want to forget our: Primum non nocere" (först och främst inte skada) skriver de på sin hemsida, vilket är ett av budorden i den Hippokratiska eden. Detta är något som den moderna medicinska världen verkar ha glömt sedan ett par århundraden tillbaka. Verksamheten Nordic Risk Group verkar dessvärre tagit ände någon gång under 2010 då jag inte kunnat hitta ett spår av gruppen sedan dess. Det sista de tycks gjort var att skriva en bok som heter Skapar vården ohälsa? Allmänmedicinska reflektioner.

På svenska sjukhus finns numera system som varnar då det finns kontraindikationer mellan olika läkemedel. Men detta skall inte blandas ihop med cocktaileffekt; kontraidikationer är nämligen omöjliga att fastställa då det rör sig om fem läkemedel eller fler. Det handlar alltså inte om hur två läkemedel fungerar ihop och hur de kan motverka eller accelerera varandra, det handlar om de komplicerade effekter som exempelvis 12 olika läkemedel kan ge när de tas samtidigt. Därför är det oetiskt att ge patienter fler än fem olika läkemedel samtidigt. Det kan bokstavligen hända vad som helst i kroppen. Den största gruppen övermedicinerade är äldre. Äldre människor har ännu svårare att ta hand om den extrema kemiska krock som cocktaileffekt av läkemedel ger och många äldre avlider pga just övermedicinering.

SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) har i år uppmärksammat den ökning av allmän övermedicinering som pågår i vårt land. Läs SBU:s artikel som heter För mycket medicin?.

En avhandling från Göteborgs universitet visar att den sammanlagda effekten av läkemedelsrester i haven påverkar mikroalgerna mycket mer än de enskilda kemikalierna gör, var och en för sig. Då olika läkemedel går igenom våra kroppar och sedan ut i avloppsvattnen påverkar det miljön i allra hösta grad. När det gäller miljöpåverkan har alltså cocktaileffekten en hyfsat bred forskning. Hur påverkar det då människorna? Naturen har ju ändå en hel del utspädning att tillta och läkemedlen har dessutom "filtrerats" genom en människa (eller ett djur) innan de nått ut i haven.

Var finns ödmjukheten för människan i vårt moderna samhälle?

Relaterade länkar:
Cocktaileffekt gör kemikalier giftigare
Nordic Risk Group 

Cocktaileffekt av läkemedel i haven 
Underkastelsen 
Bidöden och människors hälsa 
Skapar vården ohälsa? 
Onödig multimedicinering är diskriminering av äldre

måndag 12 augusti 2013

Waran används bokstavligen som råttgift



Waran är ett läkemedel som används för att förhindra att blodproppar bildas i blodkärlen, en s.k. antikoagula. Det verksamma ämnet är warfarin. Warfarin är ett ämne som är blodförtunnande och som används dels mot blodproppar och dels som råttgift och annan skadedjursbekämpning. Jodå du läste rätt; det är bokstavligen råttgift.

Man kan få medicinen som förebyggande behandling om man har ökad risk för att få blodproppar. Redan 2004 skrev Dagens Nyheter en artikel om att "medlet Waran toppar statistiken med flest inrapporterade allvarliga biverkningar, 144 stycken" (läs hela artikeln här). Trots de allvarliga signalerna har användningen av läkemedlet ökat lavinartat sedan dess. Husläkare skriver ofta ut läkemedlet i förebyggande syfte. I en artikel från 2011 skrev Aftonbladet "130 000 svenskar behandlas med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Många av dem dör varje år av blödningar." Läs hela artikeln här).

Råkar man ut för en allvarligare skada, exempelvis en bilolycka, så är risken med medicinen mycket stor. Du kan förblöda inombords på mycket kort tid. Drabbas man av en inre blödning så syns det dessutom inte särskilt mer än att man blir blek. Det är med andra ord näst intill omöjligt att förhindra att personen dör då det går väldigt fort. Vissa personer som tar Waran brukar bära en bricka runt halsen som visar att de använder läkemedlet, tyvärr har detta bara marginal betydelse då en förblödning kan ske på bara några minuter.

Dagens Medicin har uppmärksammat att Waran hade fler inrapporterade allvarliga biverkningar under 2011 än något annat läkemedel. En allvarlig biverkning är enligt Läkemedelsverket en biverkning som leder till döden eller är livshotande. Rapporterade biverkningar vid användning av Waran består främst av hjärnblödning, läs artikeln på Dagens Medicin här. Om du tar Waran regelbundet i dagsläget; prata med din läkare om det och var aktiv angående din medicinering. Gå till en annan läkare om du inte känner förtroende. Det är trots detta viktigt att påpeka att Waran räddar många liv vid akut stroke. Det som betonas ovan är användning av Waran och warfarin i förebyggande syfte.

Läkemedel är en viktig del av vårt samhälle med de bör regleras bättre och konsumeras utan vinstfrågan som faktor.

torsdag 6 juni 2013

Statiner och kolesterolmyten

Läkemedlet Simvastatin.
När min far fick en stroke för ett antal år sedan fick jag mig en rejäl tankeställare. Hur kom det sig att en man på 64 år, plötsligt skulle ta 12 olika läkemedel varje dag pga en stroke? Efter många heta diskussioner med överläkare och undersköterskor och allt däremellan började något gå upp för mig. Sjukvård, och allt vad det medför, tar livet av folk. Under de år som gått sedan dess har jag lärt mig att läkemedel och vinst är inte något som borde få komma tillsammans. All medicinsk forskning borde vara helt oberoende av ekonomisk vinning. Men eftersom det inte ser ut så idag i Sverige så är de allra flesta äldre som tar emot sjukvård grovt övermedicinerade. Och många äldre dör på sjukhusen pga just läkemedelsförgiftning. Jag tänkte idag berätta om en av de läkemedel som pappa fick utskrivet per automatik - Simvastatin.

Simvastatin är en så kallad statin som sänker kolesterolet i blodet. Statiner har varit väldigt omdiskuterat under några år, så det har inte varit särskilt svårt att hitta seriös forskning och trovärdiga läkare som ställer sig mycket skeptiskt till statiner. Jag tänkte börja med att förklara hur statiner påverkar kroppen och cellerna och sedan gå vidare till vilka permanenta skador det innebär. Sist, men inte minst, går jag igenom fördelarna och nackdelarna med att sänka kolesterolet i blodet.

Statiner verkar genom att blockera enzym som finns i cellerna som används till kolesterolproduktion. Det gör att cellernas produktion av kolesterol minskar. Cellerna försöker då kompensera den minskade produktionen genom att istället öka upptaget av kolesterol från blodet. Detta leder i sin tur till minskade halter av kolesterol i blodet.


Kolesterol är livsnödvändigt. Kolesterol är ingen sjukdom, hjärnan består av 25% kolesterol och brist på detta reducerar din förmåga att tänka. När du sänker halten så sänker du även halten av D-vitamin i kroppen. Kolesterol är råmaterialet för hormoner, östrogen, testoteron, cortison mm. Stainer sänker även Q10 och brist på detta kan leda till hjärtflimmer. Statiner ger permanenta skador i cellernas mitokondrie vilka styr cellens egen ämnesomsättning. Kolesterol är även en antioxidant. Genom att strypa dessa öppnar man för oxidationsskador på cellerna. De åldras i förtid. 


En japansk studie har visat att cancer är tre gånger vanligare hos statinbehandlade människor.


Så varför äter nästan en miljon svenskar statiner? Varför ska man egentligen sänka halten kolesterol i blodet, och är det verkligen fördelaktigt att ha låga halter? Här är ett utdrag ur DN:s artikel av bl a Karl Arfors, professor och tidigare forskningschef:


"Idén om det farliga kolesterolet kom från Framingham, en liten ort utanför Boston. Här började forskare 1948 att screena invånarna. När de upprepade undersökningarna några år senare upptäckte de att kolesterolet hos dem som under tiden fått en hjärtinfarkt hade varit lite högre än normalt. Man påstod att ett högt kolesterol var en riskfaktor för hjärtinfarkt.


Idén fick omedelbart spridning i forskarvärlden. Ingen reagerade emellertid när man undersökte Framinghamborna 30 år senare. Då visade det sig att högt kolesterol endast var en riskfaktor för män upp till 47 års ålder, inte för äldre män och inte för kvinnor över huvud taget.


Inte nog med det – det var fler som hade dött i hjärtinfarkt bland dem vars kolesterol hade minskat." 
Läs hela artikeln från DN här.

Enligt vad jag funnit finns alltså inte några fördelar med att äta statiner och nackdelarna är att det är ungefär lika nödvändigt för kroppen som rävgift. Om du är intresserad av ytterligare läsning om kolesterolet så har Uffe Ravnskov, docent och forskare från Lund, skrivit en bok som heter Hur kolesterolmyten hålls vid liv.

lördag 1 juni 2013

Sveriges folkhälsoinstitut ligger i Östersund

Folkhälsoinstitutets kontor i Östersund.
Statens folkhälsoinstitut (FHI) låter ju som en vettig institution. Dessvärre verkar det mest vara en levande charad som bygger hela verksamheten enbart på påtryckningar från EU. Om man klickar på internationellt arbete på deras egen hemsida kan man läsa om deras uppdrag från EU.  Klickar man däremot på lokalt och regionalt arbete så kommer man till en tom sida. Detta är mer än bara en tillfällighet då man knappast har något arbete på lokal nivå annat än att skänka bidrag till oseriösa organisationer. 

"Statens folkhälsoinstitut ska enligt sin instruktion (SFS nr: 2009:267) följa och aktivt medverka i folkhälsoarbetet inom EU och internationellt. Det gör vi genom att vara delaktiga i och påverka folkhälsoarbetet inom EU, Världshälsoorganisationen (WHO) samt andra FN-organ, i organisationer samt i samarbete med andra länder." (från FHIs egen hemsida).

Folkhälsa definieras i NE (Nationalencyclopedien) som "det allmänna hälsotillståndet i en befolkning". En god folkhälsa handlar således inte bara om att hälsan bör vara så bra som möjligt, den bör också vara så jämlikt fördelad som möjligt. Statens folkhälsoinstitut fick ett uppdrag att ta fram metoder för att förbättra hälsan i utsatta bostadsområden. Uppdraget har  inte genomförts. Och det faktum att FHI är placerade i Östersund säger ganska mycket i sig självt. Då man placerat ett organ som skall överse hela Sveriges folkhälsa i Jämtland börjar man fråga sig, vad gör det här institutet?

Målet är att få människor att ändra sina levnadsvanor, framförallt att röka mindre och dricka mindre alkohol. Men trots att unga, enligt en studie av FHI, både röker och dricker mindre så är ungas hälsa sämre och sämre. Med dessa resultat torde man tycka att en handlingsplan, där inte tobak eller alkohol tas in i ekvationen, bör inrättas? Något sådant har FHI dock inte heller gjort. Och trots de resultaten så fortsätter FHI religiöst sina kampanjer mot tobak och alkohol. Detta fick uppmärksamhet av riksdagsledarmöter redan 2007, bla a Fredrick Federley skriver i Expressen att hela institutionen borde läggas mer.

Som om detta inte vore nog, har FHI även en tradition att skänka statliga medel till oseriösa projekt - helt utan uppföljning kan en förening få hundratusentals kronor i bidrag för i princip vilka projekt som helst bara de ligger inom ramen mot alkohol eller tobak. "Folkhälsoarbetet är rena skämtet" skriver Björn Fries och Björn Johnson i Expressen, läs artikeln här.

När skall Statens folkhälsoinstitut påbörja sitt arbete för att främja hela folkets hälsa?

Relaterade länkar:
http://www.fhi.se/

UPPDATERING: Sidan på FHIs hemsida angående lokalt och regionalt arbete finns nu länkad på deras hemsida. Tydligen var länken bruten, bra att ni ordnade det efter att jag uppmärksammat problemet. Dessvärre betyder det inte att institutets arbete på lokal nivå existerar.

lördag 11 maj 2013

Sambandet mellan feber och cancer är ingen hemlighet

Sanningen är den att vi alla egentligen har cancer då och då, men kroppen tar hand om den på regelbunden basis. Oftast försvinner den, ibland stannar den kvar vid ett ofarligt stadium men med ett försvagad immunförsvar blir den elakartad. Det vi kallar cancer är när kroppen inte klarar av att ta hand om cellförändringen och den börjar härja vilt, spridas i omlopp i kroppen och därigenom orsaka olika problem i kroppens organ. Vid feber får hela kroppen en skjuts i immunförsvaret, det tar död på många bakterier och virus och får igång kroppens reparerande mekanismer. En högre temperatur ger även mer styrka till kroppen att lösa upp tumörer och dess metastaser.


Människokroppen är fantastisk. Aldrig har vi själva kunnat varken återskapa eller ens förstå oss på alla kroppen mekanismer. Det finns bara en sak som är säker när det gäller vetenskap om människokroppen - naturen är smartare än människan och vi bör inte hindra naturen från att sköta henne. Trots detta verkar så många se på världen med helt andra glasögon. Ett hav av kemikalier pumpas in i människor, särskilt i äldre patienter. Det finns tex inte en enda patient inom äldrevården som inte äter mellan 6-20 läkemedel varje dag i Sverige. Denna syn på livet och världen har gjort att vi lider av alltmer allvarligare kroniska sjukdomar, och i allt yngre åldrar dessutom. Många läkare och forskare är väl medvetna om den här problematiken. Vissa ignorerar det och arbetar vidare i samma spår, andra gör försök att förändra men kommer inte särskilt långt då hela sjukvårdscirkusen utövar symptomlindringsprincipen med religiös övertygelse. Det är alltför svårt att gå emot den enorma kraften från läkemedelsindustrin. De är alltför integrerade i alla statliga instanser världen över. Det är alltför mycket pengar på spel.

Infektionssjukdomar kan vara farliga och dödliga och har skövlat människoliv sedan urminnes tider. Virus och bakterier är dessvärre en del av vårt liv - en livsviktig del. Antibiotikum uppfanns 1928 och har sedan dess räddat många liv. Vaccination likaså har räddat många människor från döden. Problemet med dem båda är att när vi är friskare från både bakteriella infektioner och virus - så får vi mer sällan feber. Och skulle vi ändå få det, så kommer den tredje boven in; febernedsättande läkemedel såom acetylsalicylsyra, paracetamol och ibuprofen. Dessa har även anti-inflammatrisk effekt. En inflammation kan egentligen kort beskrivas som en lokal feber, området blir varmt och svullet och det blir svårt för bakterier att överleva, och den höjda temperaturen ger kroppen mer kraft i sin reparation lokalt. 

Med hjälp av vaccin, antibiotika, febernedsättande och anti-inflammatoriska läkemedel har vi alltså hindrat kroppen så radikalt från att dra nytta av den högre temeratur som krävs att kroppen helt enkelt inte klarar att arbeta som den ska. Ett annat evidens för detta är att cancerpatienter ofta drabbas av hög feber och lokala imflammationer - allt i ett försök av immunförsvaret att läka ut cancern. Många cancerpatienter ges febernedsättande dagligen av vårdpersonal som är omedveten om sambandet mellan feber och cancer. 

Forskning har visat att kvinnor som haft en febertopp varje år har lägre risk att få bröstcancer. Läs forskningsresultat från University of Medicine and Dentistry in New Jersey.

Undvik febernedsättande och anti-inflammatoriska läkemedel. Både till er själva och i synnerhet era barn. Ta även reda på så mycket som möjligt om vaccinerna ni låter injicera i era barns blodomlopp. Vissa kan uteslutas. Många vacciner kan ge biverkningar som är allvarligare än att få den infektion den skyddar emot. Var införstådd när en läkare föreskriver antibiotika att det inte alltid är nödvändigt. Öroninflammation tex har visat sig läka ut ungefär lika fort utan antibiotika. Och framför allt: kom ihåg att feber är inte farligt. Feber är nyttigt och ger dessutom barnet chansen att vila ordentligt. Bädda ner barnet, håll ordentlig koll och ge vätska regelbundet när ditt barn har feber. Febernedsättande hjälper heller inte mot feberkramper. Även Aftonbladet har uppmärksammat att man inte bör ge febernedsättande medel till barn

fredag 10 maj 2013

Myten om cannabis

Att cannabis skulle vara ofarligt får de flesta höra nån gång. Allt började på sextiotalet då många uppfattade drogen som harmlös. Många påstår även att det är mindre skadligt än alkohol. Andra använder argumentet att det är naturligt, det kommer ju direkt från naturen. Men det gör även några av de mest giftiga medlen vi har på jorden. Och risken att drabbas av psykoser vid cannabisrökning är nästan lika stor som vid användning av LSD. 

Skadorna av cannabis omfattar bl.a. rubbningar i hormonbalansen och fortplantningen, nedsatt immunförsvar, störningar i närminne och inlärning samt svår psykos. Det är även mycket mer beroendeframkallande än vad cannabisförespråkare påstår. Fler och fler människor odlar cannabis på egen hand. Det kan också ge en känsla av falsk trygghet; man har ju sett det växa helt naturligt från frön. Det används av en hel del människor som tror på naturläkemedel för bl.a. smärtlindring och då även i tron att det är närmast harmlöst. Då cannabis är fettlösligt så lagras det i kroppens fett och själva ruseffekten kan komma tillbaka upp till 6 månader efter konsumtion. Tänk dig att du sitter vid en jobbintervju ett par månader efter en liten röka och plötsligt känner du dig hög, tappar koncetrationsförmågan eller till och med snedtänder - det är ett helt sannolikt scenario. Cannabis kan även avbryta olika hjärnfunktioner. Skillnaderna mellan hur cannabis och alkohol skadar kroppen ligger i att alkohol skadar kroppen mer (lever etc) medan cannabis synes skada hjärnan mest.

Mitchell Moffit har skapat en enkel video om effekterna i hjärnan då du använder cannabis.

Läs mer om Karolinska institutets cannabisforskning.

onsdag 8 maj 2013

Mirena hormonspiral kan vara livsfarlig

Kampanj mot Mirena i USA. 
Enligt Bayer, tillverkaren av preventivmedelspiralen, används Mirena av över 40 000 kvinnor i Sverige utan problem. Vad de exakt menar med "utan problem" är luddigt; blödningar i tre veckor, blodklumpar stora som pingisbollar, smärta och till och med perforering av livmodern är exempel på vad de enligt bipacksedeln räknar som vanliga biverkningar. Det de inte nämner över huvudet taget, i varken bipacksedel eller på telefon då jag talat med Bayer Sverige, är att det finns en stort antal fall där spiralen har inbäddats i kroppen och blivit omöjlig att plocka ut. Dessutom har rapporterats att om en kvinna blir gravid när hon har Mirenaspiralen, vilket hon kan, så kan resultatet bli både förlorad graviditet och förmåga att någonsin bli gravid igen.

Då spiralen vandrat iväg kan den bli omöjlig att hitta. Den är dessutom gjord av plast och svår att se med ultraljud. Man har alltså blivit tvungen att kirurgiskt operera ut Mirenaspiralen, eller, i vissa fall har den till och med migrerat, alltså med andra ord orsakat fistlar och vandrat ut i kroppens andra organ. Därmed kan den orsaka stora problem som till och med lett till döden. I USA pågår ett flertal class action lawsuits (grupptalanstämningar) emot Mirena. Bl a advokatfirmorna Seeger Weiss och Greg Jones Law efterlyser fler kvinnor som råkat ut för allvarliga biverkningar. Även andra biverkningar såsom rikliga blödningar, urinträngningar och diarré har rapporterats i massiva antal. Detta kommenterar talesman för Bayer ändå som att "man haft otur" när vi ringde dem. 

Och angående det stora antal missnöjda kvinnor som skriver på nätet världen över svarar Bayer med standardformatet att "man ska inte läsa för mycket på internet", trots att informationen ofta kommer från stora advokatfirmor. Amerikanska FDA (Food and Drug Administration) beskriver i en rapport från 2009: "Should a woman become pregnant while using Mirena, serious risks include pregnancy loss and a permanent loss of fertility." Läs hela FDAs rapport här.

Läkemedelsverket skriver på sin hemsidan att "redan misstanken om en läkemedelsbiverkning ska rapporteras". Detta skall alltså göras av både patienter/konsumenter och av sjukvårdspersonal. Tyvärr görs detta mindre än sällan. Sjukvårdspersonal glömmer lätt och patienter vågar inte kritisera på egen hand. Om du vill rapportera en biverkning kan du enkelt göra det på Läkemedelsverkets e-tjänst.

Har du råkat ut för problem med Mirena hormonspiral? Gör genast en anmälan, du har även rätt till ersättning för sveda och värk enligt patientförsäkringen.

lördag 4 maj 2013

Därför bör staten ta hand om medicinsk forskning

Läkemedelsbolagen är gigantiska företag med vinstintressen och de tjänar mer på symptomlindring än på botemedel. Därför vill de hellre att du äter Alvedon eller Citodon resten av ditt liv än att bli botat från dina besvär. Det kanske låter otroligt för vissa, att tänka sig att de tjänar pengar på människors lidanden. De stora läkemedelsbolagen bedriver dessutom den forskning som krävs för att få läkemedel godkända för försäljning. Detta breder väg för dessa jättar att göra lite hur de vill. 

WHO (World Health Organization) säger sig bedriva ett världsomfattande trygghetssystem så att "alla människor ska uppnå en så god hälsa som möjligt". Systemet är dessvärre korrupt. WHO genomför ständigt projekt som är helt eller delvis finansierade av läkemedelsbolag. Till och med tillverkare av mobiltelefoner har delfinansierat WHO-projekt. Då givetvis angående sambandet mellan hudcancer och strålning från mobiltelefoner. Artikel om detta hittar du här (av Kalle Hellberg). 

Om Sverige skulle bedriva egen forskning, helt utan kapitalistiska intressen, skulle vi kunna spara en hel del lidande - och en hel del pengar. Läkemedel har många baksidor. De ger biverkningar, de kan skada kroppens celler permanent och de hjälper bara emot symptomen du har. Ta till exempel blodtryckssänkande medicin. Låt oss säga att Ylva har högt blodtryck och får detta konstaterat av sin husläkare. Läkaren frågar sig inte VARFÖR Ylva har högt blodtryck, utan skriver istället ut läkemedel på recept. Ylva hämtar ut sina piller och blodtrycket går ner. Det var ju bra för högt blodtryck är ju farligt. Eller? Högt blodtryck är en indikation på att något inte stämmer i kroppen. Det är alltså inte blodtrycket i sig självt som är problemet, utan något annat. Det höga blodtrycket är en reaktion i kroppen, en överlevnadsmekanism. Hjärtat uppfattar att kroppen behöver extra syre, så det pumpar på med extra kraft. Så nu tar alltså Ylva en medicin som dämpar kroppens eget system för att hålla kroppen vid liv. Läkemedelsbolagen har en perfekt hållhake på människan. Knapra bör man - annars dör man. Blodtryckssänkare, tex betablockare, arbetar för att hindra hjärtat från att reagera på de stresshormoner som gör att det pumpar hårdare. Tänk om vi kunde forska fram ett sätt att ta reda på exakt varför Ylva hade högt blodtryck istället?