torsdag 6 juni 2013

Statiner och kolesterolmyten

Läkemedlet Simvastatin.
När min far fick en stroke för ett antal år sedan fick jag mig en rejäl tankeställare. Hur kom det sig att en man på 64 år, plötsligt skulle ta 12 olika läkemedel varje dag pga en stroke? Efter många heta diskussioner med överläkare och undersköterskor och allt däremellan började något gå upp för mig. Sjukvård, och allt vad det medför, tar livet av folk. Under de år som gått sedan dess har jag lärt mig att läkemedel och vinst är inte något som borde få komma tillsammans. All medicinsk forskning borde vara helt oberoende av ekonomisk vinning. Men eftersom det inte ser ut så idag i Sverige så är de allra flesta äldre som tar emot sjukvård grovt övermedicinerade. Och många äldre dör på sjukhusen pga just läkemedelsförgiftning. Jag tänkte idag berätta om en av de läkemedel som pappa fick utskrivet per automatik - Simvastatin.

Simvastatin är en så kallad statin som sänker kolesterolet i blodet. Statiner har varit väldigt omdiskuterat under några år, så det har inte varit särskilt svårt att hitta seriös forskning och trovärdiga läkare som ställer sig mycket skeptiskt till statiner. Jag tänkte börja med att förklara hur statiner påverkar kroppen och cellerna och sedan gå vidare till vilka permanenta skador det innebär. Sist, men inte minst, går jag igenom fördelarna och nackdelarna med att sänka kolesterolet i blodet.

Statiner verkar genom att blockera enzym som finns i cellerna som används till kolesterolproduktion. Det gör att cellernas produktion av kolesterol minskar. Cellerna försöker då kompensera den minskade produktionen genom att istället öka upptaget av kolesterol från blodet. Detta leder i sin tur till minskade halter av kolesterol i blodet.


Kolesterol är livsnödvändigt. Kolesterol är ingen sjukdom, hjärnan består av 25% kolesterol och brist på detta reducerar din förmåga att tänka. När du sänker halten så sänker du även halten av D-vitamin i kroppen. Kolesterol är råmaterialet för hormoner, östrogen, testoteron, cortison mm. Stainer sänker även Q10 och brist på detta kan leda till hjärtflimmer. Statiner ger permanenta skador i cellernas mitokondrie vilka styr cellens egen ämnesomsättning. Kolesterol är även en antioxidant. Genom att strypa dessa öppnar man för oxidationsskador på cellerna. De åldras i förtid. 


En japansk studie har visat att cancer är tre gånger vanligare hos statinbehandlade människor.


Så varför äter nästan en miljon svenskar statiner? Varför ska man egentligen sänka halten kolesterol i blodet, och är det verkligen fördelaktigt att ha låga halter? Här är ett utdrag ur DN:s artikel av bl a Karl Arfors, professor och tidigare forskningschef:


"Idén om det farliga kolesterolet kom från Framingham, en liten ort utanför Boston. Här började forskare 1948 att screena invånarna. När de upprepade undersökningarna några år senare upptäckte de att kolesterolet hos dem som under tiden fått en hjärtinfarkt hade varit lite högre än normalt. Man påstod att ett högt kolesterol var en riskfaktor för hjärtinfarkt.


Idén fick omedelbart spridning i forskarvärlden. Ingen reagerade emellertid när man undersökte Framinghamborna 30 år senare. Då visade det sig att högt kolesterol endast var en riskfaktor för män upp till 47 års ålder, inte för äldre män och inte för kvinnor över huvud taget.


Inte nog med det – det var fler som hade dött i hjärtinfarkt bland dem vars kolesterol hade minskat." 
Läs hela artikeln från DN här.

Enligt vad jag funnit finns alltså inte några fördelar med att äta statiner och nackdelarna är att det är ungefär lika nödvändigt för kroppen som rävgift. Om du är intresserad av ytterligare läsning om kolesterolet så har Uffe Ravnskov, docent och forskare från Lund, skrivit en bok som heter Hur kolesterolmyten hålls vid liv.

lördag 1 juni 2013

Sveriges folkhälsoinstitut ligger i Östersund

Folkhälsoinstitutets kontor i Östersund.
Statens folkhälsoinstitut (FHI) låter ju som en vettig institution. Dessvärre verkar det mest vara en levande charad som bygger hela verksamheten enbart på påtryckningar från EU. Om man klickar på internationellt arbete på deras egen hemsida kan man läsa om deras uppdrag från EU.  Klickar man däremot på lokalt och regionalt arbete så kommer man till en tom sida. Detta är mer än bara en tillfällighet då man knappast har något arbete på lokal nivå annat än att skänka bidrag till oseriösa organisationer. 

"Statens folkhälsoinstitut ska enligt sin instruktion (SFS nr: 2009:267) följa och aktivt medverka i folkhälsoarbetet inom EU och internationellt. Det gör vi genom att vara delaktiga i och påverka folkhälsoarbetet inom EU, Världshälsoorganisationen (WHO) samt andra FN-organ, i organisationer samt i samarbete med andra länder." (från FHIs egen hemsida).

Folkhälsa definieras i NE (Nationalencyclopedien) som "det allmänna hälsotillståndet i en befolkning". En god folkhälsa handlar således inte bara om att hälsan bör vara så bra som möjligt, den bör också vara så jämlikt fördelad som möjligt. Statens folkhälsoinstitut fick ett uppdrag att ta fram metoder för att förbättra hälsan i utsatta bostadsområden. Uppdraget har  inte genomförts. Och det faktum att FHI är placerade i Östersund säger ganska mycket i sig självt. Då man placerat ett organ som skall överse hela Sveriges folkhälsa i Jämtland börjar man fråga sig, vad gör det här institutet?

Målet är att få människor att ändra sina levnadsvanor, framförallt att röka mindre och dricka mindre alkohol. Men trots att unga, enligt en studie av FHI, både röker och dricker mindre så är ungas hälsa sämre och sämre. Med dessa resultat torde man tycka att en handlingsplan, där inte tobak eller alkohol tas in i ekvationen, bör inrättas? Något sådant har FHI dock inte heller gjort. Och trots de resultaten så fortsätter FHI religiöst sina kampanjer mot tobak och alkohol. Detta fick uppmärksamhet av riksdagsledarmöter redan 2007, bla a Fredrick Federley skriver i Expressen att hela institutionen borde läggas mer.

Som om detta inte vore nog, har FHI även en tradition att skänka statliga medel till oseriösa projekt - helt utan uppföljning kan en förening få hundratusentals kronor i bidrag för i princip vilka projekt som helst bara de ligger inom ramen mot alkohol eller tobak. "Folkhälsoarbetet är rena skämtet" skriver Björn Fries och Björn Johnson i Expressen, läs artikeln här.

När skall Statens folkhälsoinstitut påbörja sitt arbete för att främja hela folkets hälsa?

Relaterade länkar:
http://www.fhi.se/

UPPDATERING: Sidan på FHIs hemsida angående lokalt och regionalt arbete finns nu länkad på deras hemsida. Tydligen var länken bruten, bra att ni ordnade det efter att jag uppmärksammat problemet. Dessvärre betyder det inte att institutets arbete på lokal nivå existerar.