måndag 12 augusti 2013

Waran används bokstavligen som råttgift



Waran är ett läkemedel som används för att förhindra att blodproppar bildas i blodkärlen, en s.k. antikoagula. Det verksamma ämnet är warfarin. Warfarin är ett ämne som är blodförtunnande och som används dels mot blodproppar och dels som råttgift och annan skadedjursbekämpning. Jodå du läste rätt; det är bokstavligen råttgift.

Man kan få medicinen som förebyggande behandling om man har ökad risk för att få blodproppar. Redan 2004 skrev Dagens Nyheter en artikel om att "medlet Waran toppar statistiken med flest inrapporterade allvarliga biverkningar, 144 stycken" (läs hela artikeln här). Trots de allvarliga signalerna har användningen av läkemedlet ökat lavinartat sedan dess. Husläkare skriver ofta ut läkemedlet i förebyggande syfte. I en artikel från 2011 skrev Aftonbladet "130 000 svenskar behandlas med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Många av dem dör varje år av blödningar." Läs hela artikeln här).

Råkar man ut för en allvarligare skada, exempelvis en bilolycka, så är risken med medicinen mycket stor. Du kan förblöda inombords på mycket kort tid. Drabbas man av en inre blödning så syns det dessutom inte särskilt mer än att man blir blek. Det är med andra ord näst intill omöjligt att förhindra att personen dör då det går väldigt fort. Vissa personer som tar Waran brukar bära en bricka runt halsen som visar att de använder läkemedlet, tyvärr har detta bara marginal betydelse då en förblödning kan ske på bara några minuter.

Dagens Medicin har uppmärksammat att Waran hade fler inrapporterade allvarliga biverkningar under 2011 än något annat läkemedel. En allvarlig biverkning är enligt Läkemedelsverket en biverkning som leder till döden eller är livshotande. Rapporterade biverkningar vid användning av Waran består främst av hjärnblödning, läs artikeln på Dagens Medicin här. Om du tar Waran regelbundet i dagsläget; prata med din läkare om det och var aktiv angående din medicinering. Gå till en annan läkare om du inte känner förtroende. Det är trots detta viktigt att påpeka att Waran räddar många liv vid akut stroke. Det som betonas ovan är användning av Waran och warfarin i förebyggande syfte.

Läkemedel är en viktig del av vårt samhälle med de bör regleras bättre och konsumeras utan vinstfrågan som faktor.

1 kommentar :

  1. 1xbet korean soccer betting sites - BtcBet Kenya
    1xbet korean soccer betting sites. ➤ Full list of all casinos with 1xbet korean 1xbet 프로모션 코드 football betting sites. ➤ Top licensed gambling sites

    SvaraRadera