lördag 1 juni 2013

Sveriges folkhälsoinstitut ligger i Östersund

Folkhälsoinstitutets kontor i Östersund.
Statens folkhälsoinstitut (FHI) låter ju som en vettig institution. Dessvärre verkar det mest vara en levande charad som bygger hela verksamheten enbart på påtryckningar från EU. Om man klickar på internationellt arbete på deras egen hemsida kan man läsa om deras uppdrag från EU.  Klickar man däremot på lokalt och regionalt arbete så kommer man till en tom sida. Detta är mer än bara en tillfällighet då man knappast har något arbete på lokal nivå annat än att skänka bidrag till oseriösa organisationer. 

"Statens folkhälsoinstitut ska enligt sin instruktion (SFS nr: 2009:267) följa och aktivt medverka i folkhälsoarbetet inom EU och internationellt. Det gör vi genom att vara delaktiga i och påverka folkhälsoarbetet inom EU, Världshälsoorganisationen (WHO) samt andra FN-organ, i organisationer samt i samarbete med andra länder." (från FHIs egen hemsida).

Folkhälsa definieras i NE (Nationalencyclopedien) som "det allmänna hälsotillståndet i en befolkning". En god folkhälsa handlar således inte bara om att hälsan bör vara så bra som möjligt, den bör också vara så jämlikt fördelad som möjligt. Statens folkhälsoinstitut fick ett uppdrag att ta fram metoder för att förbättra hälsan i utsatta bostadsområden. Uppdraget har  inte genomförts. Och det faktum att FHI är placerade i Östersund säger ganska mycket i sig självt. Då man placerat ett organ som skall överse hela Sveriges folkhälsa i Jämtland börjar man fråga sig, vad gör det här institutet?

Målet är att få människor att ändra sina levnadsvanor, framförallt att röka mindre och dricka mindre alkohol. Men trots att unga, enligt en studie av FHI, både röker och dricker mindre så är ungas hälsa sämre och sämre. Med dessa resultat torde man tycka att en handlingsplan, där inte tobak eller alkohol tas in i ekvationen, bör inrättas? Något sådant har FHI dock inte heller gjort. Och trots de resultaten så fortsätter FHI religiöst sina kampanjer mot tobak och alkohol. Detta fick uppmärksamhet av riksdagsledarmöter redan 2007, bla a Fredrick Federley skriver i Expressen att hela institutionen borde läggas mer.

Som om detta inte vore nog, har FHI även en tradition att skänka statliga medel till oseriösa projekt - helt utan uppföljning kan en förening få hundratusentals kronor i bidrag för i princip vilka projekt som helst bara de ligger inom ramen mot alkohol eller tobak. "Folkhälsoarbetet är rena skämtet" skriver Björn Fries och Björn Johnson i Expressen, läs artikeln här.

När skall Statens folkhälsoinstitut påbörja sitt arbete för att främja hela folkets hälsa?

Relaterade länkar:
http://www.fhi.se/

UPPDATERING: Sidan på FHIs hemsida angående lokalt och regionalt arbete finns nu länkad på deras hemsida. Tydligen var länken bruten, bra att ni ordnade det efter att jag uppmärksammat problemet. Dessvärre betyder det inte att institutets arbete på lokal nivå existerar.

2 kommentarer :