torsdag 6 juni 2013

Statiner och kolesterolmyten

Läkemedlet Simvastatin.
När min far fick en stroke för ett antal år sedan fick jag mig en rejäl tankeställare. Hur kom det sig att en man på 64 år, plötsligt skulle ta 12 olika läkemedel varje dag pga en stroke? Efter många heta diskussioner med överläkare och undersköterskor och allt däremellan började något gå upp för mig. Sjukvård, och allt vad det medför, tar livet av folk. Under de år som gått sedan dess har jag lärt mig att läkemedel och vinst är inte något som borde få komma tillsammans. All medicinsk forskning borde vara helt oberoende av ekonomisk vinning. Men eftersom det inte ser ut så idag i Sverige så är de allra flesta äldre som tar emot sjukvård grovt övermedicinerade. Och många äldre dör på sjukhusen pga just läkemedelsförgiftning. Jag tänkte idag berätta om en av de läkemedel som pappa fick utskrivet per automatik - Simvastatin.

Simvastatin är en så kallad statin som sänker kolesterolet i blodet. Statiner har varit väldigt omdiskuterat under några år, så det har inte varit särskilt svårt att hitta seriös forskning och trovärdiga läkare som ställer sig mycket skeptiskt till statiner. Jag tänkte börja med att förklara hur statiner påverkar kroppen och cellerna och sedan gå vidare till vilka permanenta skador det innebär. Sist, men inte minst, går jag igenom fördelarna och nackdelarna med att sänka kolesterolet i blodet.

Statiner verkar genom att blockera enzym som finns i cellerna som används till kolesterolproduktion. Det gör att cellernas produktion av kolesterol minskar. Cellerna försöker då kompensera den minskade produktionen genom att istället öka upptaget av kolesterol från blodet. Detta leder i sin tur till minskade halter av kolesterol i blodet.


Kolesterol är livsnödvändigt. Kolesterol är ingen sjukdom, hjärnan består av 25% kolesterol och brist på detta reducerar din förmåga att tänka. När du sänker halten så sänker du även halten av D-vitamin i kroppen. Kolesterol är råmaterialet för hormoner, östrogen, testoteron, cortison mm. Stainer sänker även Q10 och brist på detta kan leda till hjärtflimmer. Statiner ger permanenta skador i cellernas mitokondrie vilka styr cellens egen ämnesomsättning. Kolesterol är även en antioxidant. Genom att strypa dessa öppnar man för oxidationsskador på cellerna. De åldras i förtid. 


En japansk studie har visat att cancer är tre gånger vanligare hos statinbehandlade människor.


Så varför äter nästan en miljon svenskar statiner? Varför ska man egentligen sänka halten kolesterol i blodet, och är det verkligen fördelaktigt att ha låga halter? Här är ett utdrag ur DN:s artikel av bl a Karl Arfors, professor och tidigare forskningschef:


"Idén om det farliga kolesterolet kom från Framingham, en liten ort utanför Boston. Här började forskare 1948 att screena invånarna. När de upprepade undersökningarna några år senare upptäckte de att kolesterolet hos dem som under tiden fått en hjärtinfarkt hade varit lite högre än normalt. Man påstod att ett högt kolesterol var en riskfaktor för hjärtinfarkt.


Idén fick omedelbart spridning i forskarvärlden. Ingen reagerade emellertid när man undersökte Framinghamborna 30 år senare. Då visade det sig att högt kolesterol endast var en riskfaktor för män upp till 47 års ålder, inte för äldre män och inte för kvinnor över huvud taget.


Inte nog med det – det var fler som hade dött i hjärtinfarkt bland dem vars kolesterol hade minskat." 
Läs hela artikeln från DN här.

Enligt vad jag funnit finns alltså inte några fördelar med att äta statiner och nackdelarna är att det är ungefär lika nödvändigt för kroppen som rävgift. Om du är intresserad av ytterligare läsning om kolesterolet så har Uffe Ravnskov, docent och forskare från Lund, skrivit en bok som heter Hur kolesterolmyten hålls vid liv.

3 kommentarer:

  1. Det är mina närstående som fått in mig på statin-spåret. Jag instämmer i det Du skriver.

    För den som vill läsa patientberättelser finns mängder av sådana på den amerikanska sidan askapatient.com. Sök på simvastatin, Lipitor (=atorvastatin), Crestor, Pravachol mfl.

    De tillhör samma läkemedelsgrupp - statiner - och har likartade biverkningar.

    Det finns också berättelser på spacedoc.net (Forum)och peoplespharmacy.com.

    Jag har också sett vad statiner kan ställa till med på nära håll och dessutom hört åtskilliga patientberättelser.

    De flesta patientberättelser nonchaleras och kommer, tyvärr, sällan att rapporteras. Vården är inte intresserad av biverkningar, långtidsbiverkningar, läkemedelsutlösta sjukdomar etc.

    Det tar för mycket tid.

    Den engelske läkaren Malcolm Kendrick har också skrivit en bok. Besök gärna hans blogg - och googla hans namn.

    P.S. Jag rekommenderar också - Hur Kolesterolmyten hålls vid liv - av Uffe Ravnskov.




    SvaraRadera
  2. Hej! Du missade kanske att jag rekommenderat boken av Uffe Ravnskog längst ner i artikeln :) du har helt rätt i att sjukvårdpersonal inte tar sig tid att rapportera biverkningar. Tyvärr betyder ju det att de inte bryr sig om människor och därmed har de inget inom sjukvården att göra. Lämna över jobben till dem som bryr sig! Om du ser eller hör någon som nochalerar allvarliga biverkningar, speak up! Vi måste börja på gräsrotsnivå. Ha det gott.

    SvaraRadera
  3. Hej
    Hur gick det med din far sen? Fanns det nån alt medicin att ta för sin risk att få proppat igen?
    Det är ett gammalt inlägg men disk och kritiken kring statiner har inte minskat med pren.

    SvaraRadera