lördag 4 maj 2013

Därför bör staten ta hand om medicinsk forskning

Läkemedelsbolagen är gigantiska företag med vinstintressen och de tjänar mer på symptomlindring än på botemedel. Därför vill de hellre att du äter Alvedon eller Citodon resten av ditt liv än att bli botat från dina besvär. Det kanske låter otroligt för vissa, att tänka sig att de tjänar pengar på människors lidanden. De stora läkemedelsbolagen bedriver dessutom den forskning som krävs för att få läkemedel godkända för försäljning. Detta breder väg för dessa jättar att göra lite hur de vill. 

WHO (World Health Organization) säger sig bedriva ett världsomfattande trygghetssystem så att "alla människor ska uppnå en så god hälsa som möjligt". Systemet är dessvärre korrupt. WHO genomför ständigt projekt som är helt eller delvis finansierade av läkemedelsbolag. Till och med tillverkare av mobiltelefoner har delfinansierat WHO-projekt. Då givetvis angående sambandet mellan hudcancer och strålning från mobiltelefoner. Artikel om detta hittar du här (av Kalle Hellberg). 

Om Sverige skulle bedriva egen forskning, helt utan kapitalistiska intressen, skulle vi kunna spara en hel del lidande - och en hel del pengar. Läkemedel har många baksidor. De ger biverkningar, de kan skada kroppens celler permanent och de hjälper bara emot symptomen du har. Ta till exempel blodtryckssänkande medicin. Låt oss säga att Ylva har högt blodtryck och får detta konstaterat av sin husläkare. Läkaren frågar sig inte VARFÖR Ylva har högt blodtryck, utan skriver istället ut läkemedel på recept. Ylva hämtar ut sina piller och blodtrycket går ner. Det var ju bra för högt blodtryck är ju farligt. Eller? Högt blodtryck är en indikation på att något inte stämmer i kroppen. Det är alltså inte blodtrycket i sig självt som är problemet, utan något annat. Det höga blodtrycket är en reaktion i kroppen, en överlevnadsmekanism. Hjärtat uppfattar att kroppen behöver extra syre, så det pumpar på med extra kraft. Så nu tar alltså Ylva en medicin som dämpar kroppens eget system för att hålla kroppen vid liv. Läkemedelsbolagen har en perfekt hållhake på människan. Knapra bör man - annars dör man. Blodtryckssänkare, tex betablockare, arbetar för att hindra hjärtat från att reagera på de stresshormoner som gör att det pumpar hårdare. Tänk om vi kunde forska fram ett sätt att ta reda på exakt varför Ylva hade högt blodtryck istället? 

2 kommentarer:

  1. A new report from sverigesradio.se is a good example of why the government should take a tougher stance on prescription drugs...

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5548281

    SvaraRadera
  2. General physicians have a tendency to prescribe psychiatric meds in Sweden. They are suppose to have contact with psychiatric clinic before they make diagnoses themselves but the healthcare system in Sweden is on its way towards total collapse and nobody is regulating anything anymore.

    SvaraRadera